18,291,837.00 BTC

Турски град разработва крипто и блокчейн решения за обществени услуги

Източник: за Cointelegraph от Erhan Kahraman | Дата: 21 ян., 19:07
Borders 2099232

Коня, градът на световноизвестния поет Руми, може да не се появи в съзнанието ви, когато говорим за технологии, особено блокчейн и криптовалути. Като един от основните културни центрове на Турция, Коня е известен с богатата си история, внушителните джамии и историческите места.


Но това не спира анадолския град да създаде своя собствена научна и технологична долина ("Science and Technology Valley") под егидата на научния център на Коня и да изгради екип, който да прилага блокчейн в общинските услуги.


За първи път за проекта говори кметът на Коня Уур Ибрахим Алтай по време на местен конгрес за умни градове в Анкара на 16 януари. Турският град търси начини да разработи „City Coin“ и да създаде около него финансова екосистема, базирана на блокчейн.


Cointelegraph се обърна към д-р Али Осман Чъбъкдикен, ръководител на Science and Technology Valley в Коня, относно напредъка по така наречения проект „City Coin“. Чъбъкдикен, който е също и консултант по няколко блокчейн проекта като TrueFeedBack, каза, че първото нещо, което екипът от седем блокчейн разработчици е направил, е „да търси начини за използване на блокчейн технологията за финансиране на социални програми“.


Проектът ще даде възможност на участници от местната власт и други сфери да управляват резервния фонд за социална помощ върху блокчейн. Градът има за цел да пусне прототип в рамките на шест месеца и да даде официален старт до една година. С проекта City Coin Коня се надява да послужи като глобален модел за местните власти. Чъбъкдикен каза:


Криптовалутата, която разработваме в момента, ще бъде използвана в програми за социално подпомагане, дейности на общински корпорации, обществен транспорт и екологични услуги. Тази локална екосистема, базирана на блокчейн, ще обслужва гражданите на Коня. Проектът ще включва и развитието на платежна система, за да интегрира криптовалутата в много общински услуги.


Блокчейн решения за умен град


Като град с население над 2,4 милиона, Коня разполага с достатъчно хора, които да изпробват блокчейн в обществените услуги в значителен мащаб. На всичкото отгоре, Коня има предимство, когато става въпрос за приложения в сферата на концепцията за умен град.


Според подробен доклад от търговската камара на Коня, градът има над 10 различни проекта за умен град - от платежна система за използване на безконтактни кредитни карти в градския транспорт до приложение за смартфон за покриване на функциите на електронната община.


Коня дори има приложение, наречено Mobile Mesnevi, за да представи най-добрите стихове на Руми на различни езици. Базираният на блокчейн City Coin може да бъде добавен в бъдеще като метод за плащане за обществени услуги като споделени велосипеди, умен транспорт, електрически автобуси и т.н.


Турция на пълна блокчейн мощност


След обявяването на национална блокчейн инфраструктура Турция ускори своите усилия в посока блокчейн. Страната изготви планове за цифрова лира през 2020 г., а турската Takasbank стартира платформата BiGa Digital Gold, за да предостави система за трансфер на злато, базирана на блокчейн, за банковата индустрия.


BlockchainIST Center, център, финансиран с университетски средства, в Истанбул, наскоро обяви планове за разработване на блокчейн проекти от следващо поколение на платформата Ava на професора от университета „Корнел“ Емин Гюн Сирер, съобщи Cointelegraph.


Положителните събития в Турция се забелязват от световните крипто борси, които откриват местни офиси в страната. Както Cointelegraph съобщи миналата година, Huobi беше първата борса, последвана от Binance. Наскоро Huobi се присъедини към Blockchain Turkey Platform, за да си сътрудничи с местната екосистема по отношение на блокчейн разработки.


Станете част от бъдещето! Купете Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш. За повече информация влезте тук.


Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.