17,723,525.00 BTC

Банките са наясно, че няма какво да направят срещу криптовалутите

Източник: usethebitcoin.com от Карлос Терензи | Дата: 20 юли, 13:13
Bitcoin bank

Банките и финансовите институции са в тази индустрия, която е най-силно афектирана от възхода на Биткойн и останалите криптовалутите, както и на самата блокчейн технология. Точно това е, в което и бившият директор на JP Morgan, Салвадор Каскеро, вярва. Той отбеляза, че банките официално са загубили битката срещу криптото и технологичните стартъпи във финансовата сфера.


Банките, включително JP Morgan и BBVA, са едни от двигатели в световната финансова система, помагайки на хора и компании да получават и изпращат пари, да вземат кредити, да спестяват и прочие. Обаче през последните години, тяхната сила започна да намалява. Броят на новите “fintech” стартъпи се увеличи значително с разрастването на дигиталните валути, а това определено промени начина, по който изглеждаше до сега финансовият свят.


Каскеро коментира зараждащата се ситуация:

„От надставката „-тек“ забелязах как „финтек“ компаниите, неочаквани технологични конкуренти с финансов привкус, започнаха да разделят банките. Банките правеха много неща едновременно, но се оказаха в ситуация на конкуренция с малки, бързи и гъвкави компании, които са оптимизирани откъм поток на работа, ресурси, бизнес модели и технология и са точно създадени за специфични продукти.“

Криптовалутите като Биткойн са бързи, сигурни и достъпни. Банковите транзакции, от друга страна, са бавни, скъпи и неефикасни.


Каскеро обясни, че виртуалните валути не се нуждаят от централни банки, институции или правителства, за да функционират. И това е нещо, което банките много добре знаят. Дори Bank of America и JP Morgan вече са посъветвали инвеститорите и клиентите си, че ако не инвестират сериозно в новите технологии и иновации, те ще загубят един важен пазар във финансовия свят.


Няколко банки вече работят с блокчейн технологията и криптовалутите, като можем да споменем например Santander Group и JP Morgan. А има и банки като Banco Masventas в Аржентина, които обработват международни транзакции, използвайки най-голямата виртуална валута, Биткойн. Според тях тези транзакции излизат по-евтино и са по-бързи и сигурни; техните клиенти не е нужно да чакат с дни, за да се завърши един превод и да пристигне в друга държава.


Купете или продайте Биткойн на xchange.bg в три лесни стъпки! Mожете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Рипъл и Биткойн Кеш. За повече информация влезте тук.  


Статията е преведена и адаптирана от usethebitcoin.com