18,291,837.00 BTC

Често задавани въпроси

Bitcoin

Биткойн е виртуална валута, която за първи път е представена през 2008г. от Сатоши Накамото. Тя се разпространява в децентрализирана мрежа, т.е. не се управлява от централна банка както конвенционалните валути, а единствено от самите ѝ потребители. Всеки има достъп до отворения код на протокола, а защитата му се гарантира от това, че за да се поддържа биткойн мрежата, всички трябва да приемат едни и същи правила.
Пускането на нови биткойни в обращение се нарича изкопаване (на англ. “mining”). Тъй като хората изпращат биткойни помежду си, някой трябва да следи за коректността на обмена, което е работата на копачите. Чрез изчислителна мощност автентичността на транзациите се удостоверява, след което се вписват в „счетоводната книга“ на биткойн мрежата, т.н. блок-верига. В замяна копачите получават биткойни, което ефективно увеличава предлагането на криптовалутата. Системата функционира по такъв начин, че количеството на нови биткойни в обращение намалява с времето и никога няма да надвиши 21 милиона. Това от своя страна защитава от инфлация и обезценяване на валутата, за разлика от обикновените пари, които могат да се печатат необезпечено.

Може да платите чрез биткойни във всяка една точка на света без големите банкови такси, без посредници и мигновено. Всяка транзакция е необратима, което защитава от измами, например срещани при кредитните карти, а Вашата лична информация е непроследима. Това се обуславя и от факта, че все повече и повече бизнеси в страната и чужбина приемат плащания чрез криптовалутата. Биткойнът е много удачно средство за международен трансфер на пари, тъй като се избягват високите банкови такси за такъв тип операция, особено когато е включена и обмяна на две валути. Тенденцията за растеж на цената, децентрализираната система, както и „имунизацията“ от инфлация правят биткойна апетитен като инвестиционна алтернатива и все по-често е сравняван със златото.

Биткойнът има волатилна цена. Това означава, че стойността на Вашия актив може както да намалее, така и да се увеличи в кратък период от време. Тенденцията от създаването на биткойн е за постоянно покачване на цената, както и честа промяна – рязко увеличение, последваща негативна корекция и повишаване на цената в дългосрочен план. За съжаление, никой не може да предскаже дали този тренд ще продължи и в бъдеще, затова биткойнът е считан за рискова инвестиция, но потенциалът на криптовалутата е огромен.
Цената на биткойна се влияе от търсенето и предлагането на криптовалутата, които от своя страна зависят от многообразни фактори. Най-общо казано, оптимистичните възгледи за разпространението и използваемостта на биткойна влияят положително на цената и обратно. Тъй като биткойнът е „имунизиран“ от инфлация, поради контролираното предлагането на нови биткойни в мрежата и лимита на крайния им брой в обращение, се счита, че цената ще продължава да расте и в бъдеще, в случай че търсенето не намалее драстично.
1 биткойн се разделя на 100млн. единици, наречени сатоши.

Уолет

Това е биткойн еквивалентът на банкова сметка, където може да съхранявате Вашата виртуална валута. Биткойн портфейлът Ви е нужен, за да може да пращате и получавате биткойни. Всеки портфейл има публичен и собствен ключ, като само Вие знаете втория, който гарантира сигурността на Вашите биткойни.
Съществуват както софтуерни, така и хардуерни решения, които позволяват съхранението на Вашите биткойни. Имате пълната свобода да изберете портфейл, който отговаря на Вашите изисквания за удобство и сигурност. Нашето предложение е напълно безплатно и гъвкаво и се предлага от Jaxx.io. Биткойн уолетът в момента има 7 различни софтуерни варианта - мобилни приложения и десктоп версии за различни операционни системи, както и като разширение към Firefox и Chrome. Ако свалите десктоп приложението на флашка, може да го ползвате на различни устройства и като хардуерна опция. Работата на xChange.bg не зависи от това какъв ще бъде Вашият портфейл и не получава парична или друга материална облага за препоръките си.

xChange.bg

Можете да купувате биткойни от нашата платформа, като платите в лева, както и ако вече имате биткойни, да ги продадете, а в замяна да получите лева. Освен това много лесно може да пратите пари на ваши близки в България, като избягате високите такси за международни трансфери. Просто при продажба на Ваши биткойни, посочете данните на човека, на когото искате да изпратите пари. Също така можете да купите биткойни в лева и да ги изпратите на когото искате по света, а те да ги ползват или обменят за друга валута в местна биткойн ексчейндж платформа в желаната от тях валута.
Работим във Ваш интерес, като се стремим да предлагаме най-тесните спредове на българския пазар. Усъвършенстваната технология, която ползваме, осигурява на клиентите ни предимството да купуват по-евтино и да продават по-скъпо. Това също ни позволява да не взимаме такса по транзакциите, за разлика от нашите конкуренти. Освен това ползвате услугите ни бързо и удобно. Имате на разположение широк избор от методи за разплащане и не изискваме допълнителна верификация за транзакции до 30хил. лева.
Не правим компромис с качеството и с клиентите си. Софтуерът за пращане и получаване на биткойни е изцяло разработен от нас, гарантирайки най-добри цени на българския пазар, както и пълна автоматизация на процесите по разплащания. Също така, предлагаме сигурна и надеждна система, използвайки SSL криптиране при пренос на данни, Cloudflare протекция против DDOS и др. атаки, както и криптирани Source Code и база данни.
При първата извършена от Вас транзакция ще получите на посочения имейл за връзка парола, чрез която ще имате достъп до профила Ви и до Вашата активност. Съветваме Ви да промените получената парола за по-голяма сигурност.

Всеки един клиент, който препоръчва нашата платформа на нови клиенти, може да се възползва от бонус. За повече информация, ни пишете на [email protected]

Търговия

xChange.bg работи на малка комисиона, която е включена в посочените цени за покупка и продажба на Биткойн, които виждате на страницата, но трябва да покриете таксата към копачите за обработване на Вашата транзакция, която е стойността в лева на 0.0005 Биткойна при покупка и 0.001 Биткойна при продажба. В зависимост от избрания метод за разплащане е дължима такса към съответната банка или разплащателна услуга. 

При покупка по банков път имате два варианта - паричен превод или внасяне в брой на каса на УниКредит Булбанк. Ако наредите парите чрез превод, съответната такса е дължима към Вашата банка и обикновено е около 1лв. Ако посетите клон на УниКредит Булбанк и преведете сумата по нашата сметка, ще Ви струва около 5-10лв. В случай, че изберете CASHTERMINAL, то ще заплатите такса от 1.5% от стойността на транзакцията, а при EasyPay and ePay, дължите 1.2%. Стойността на комисионата се добавя към дължимата сума.

В случай че продавате Биткойн, имате такса от 1лв., ако изберете да получите Вашите пари по банкова сметка.За разплащане през ePay не дължите нищо, а на каса на EasyPay комисионната варира в зависимост от сумата, която трябва да получите. Може да видите таблицата тук.

Трябва да имате предвид и че при изпращане на Биткойн през Вашия уолет, Вие дължите малка такса на копачите, които ще обработят Вашата транзакция. Цената зависи от това колко бързо желате това да се случи, но обикновено тя варира в границите между 0.0003 и 0.0008 Биткойна, което при цена от 2000лв за Биткойн е около 1лв.


Чрез платформата xChange.bg имате възможност да купите или продадете минимално 0.01 биткойна.
За да можете да пратите пари от чужбина на Ваш близък в България и да избегнете ужасно високите банкови такси за международни преводи, трябва първоначално да сте си закупили биткойни, които да ни продадете. От наша страна, ние ще изпратим левовата стойност на продадените от Вас биткойни на Вашите близки по метода, по който сте посочили. Можете да проверите добри варианти за закупуване на Биткойн от чужбина на https://www.buybitcoinworldwide.com.

След като се получат 3 потвърждения за Биткойн транзакцията, освобождаваме левовата стойност до 20-30 минути. Бързината, с която ще получите парите зависи от метода за получаване, който сте посочили.

Ако сте избрали по банков път и Вашата сметка е в УниКредит Булбанк, то ще получите сумата обикновено в рамките на 1 час. Ако сметката Ви е в друга банка, то преводът минава по системата БИСЕРА, която обработва транзакциите три пъти на ден:

Ако сте получили имейл за потвърждение, че Биткойн транзакцията Ви е одобрена:

- преди 08:30ч. на работен ден - на същия ден след 10:30ч.

- между 08:30ч. и 12:30ч. на работен ден - на същия ден след 14:00ч.

- между 12:30ч. и 14:30ч. на работен ден - на същия ден след 16:30ч.

- след 14:30ч. или по време на неработен ден - на следващия работен ден до 10:30ч.

Горепосочените времена са приблизителни и може да има разминаване с реалните часове на обработка от банките. xChange.bg не носи отговорност за забавяне на банков превод!


Ако сте посочили ePay или EasyPay, ще получите съответната сума веднага.

След като се уверим, че сме получили сумата по посочения от Вас метод, ще Ви изпратим количеството Биткойн автоматично. Технологично, ще виждате закупения Биткойн във Вашия уолет до 20-30 минути след като получим изпратената сума.


Моля имайте предвид, че ако плащате за първи път от даден IBAN задържаме изпращането на Биткойна до края на следващия работен ден! Курсът е фиксиран към момента, в който сме получили сумата в сметката ни.


Приблизително време, за което ще получим изпратената от Вас сума:

- чрез банков превод по Бисера преди 08:30ч. на работен ден - на същия ден след 10:30ч.

- чрез банков превод по Бисера между 08:30ч. и 12:30ч. на работен ден - на същия ден след 14:00ч.

- чрез банков превод по Бисера между 12:30ч. и 14:30ч. на работен ден - на същия ден след 16:30ч.

- чрез банков превод по Бисера след 14:30ч. или по време на неработен ден - на следващия работен ден до 10:30ч.

- чрез банков превод по Рингс през работен ден (между 8 и 15ч.) - до 30 минути след самия превод

- на каса на УниКредит Булбанк директно по наша сметка - до 30 минути след самия превод

- на каса на EasyPay - до минути

- по ePay - до минути

- на CASHTERMINAL - до минути

Горепосочените времена са приблизителни и може да има разминаване с начина, по който работи Вашата банка, моля консултирайте се с тях!

В следствие на волатилността на биткойна, цената по време на поръчката за покупка или продажба може да се различава от цената в момента на извършване на самата транзакция. Курсът, по който се осъществява покупка на Биткойн, е актуалният към момента на получаване на сумата, изпратена от Вас. При продажба, сумата, която ще получите, ще бъде изчислена на база на актуалния курс към момента, в който изпратите количеството Биткойн. Моля обърнете внимание, че самата сума се изплаща, когато транзакцията получи 3 потвърждения.

Можете да купите Биткойн в три лесни стъпки: 


Стъпка 1 - Изберете за каква сума искате да купите Биткойн или желаното количество криптовалута. Двете полета са свързани и автоматично се преизчисляват спрямо текущия курс. За да Ви е още по-лесно, може да изберете някоя от предварително зададените опции. Важно е да се отбележи, че таксите ще бъдат добавени към крайната сума, която трябва да заплатите. Те са дължими към третите страни, чрез които осъществяваме транзакциите по най-лесния и удобен начин за Вас. 


Стъпка 2 - Изберете по какъв начин искате да изплатите сумата, за която желаете да купите Биткойн. Предлагаме Ви разнообразие от опции. 

- По банков път имате два варианта - да направите превод от Ваша сметка към нашата в УниКредит Булбанк или да отидете на каса в банката и да ги внесете директно. Таксата се изплаща съответно към Вашата банка, обикновено около 1лв., а на място в УниКредит Булбанк ще заплатите около 5-10лв. Максималната сума за една поръчка е 30000лв.

- Имате възможност да закупите Биткойн и чрез услугите на Ипей - на каса на EasyPay или bPay - с карта на банкомат, като и при двата вариант таксата е 3% и максимумът е 5000лв. на една транзакция. Независимо коя от двете опции предпочитате, изберете опция "EasyPay".

- Може да закупите и чрез депозиране на кеш на CASHTERMINAL до 10000лв. наведнъж и 1.5% такса. 


Стъпка 3 - Попълнете Биткойн адреса, в който искате да получите заявеното количество Биткойн, Ваш или на друг човек, а на посочения имейл ще изпратим потвърждение за поръчката. 


След като завършите трите стъпки, ще получите необходимата информация за завършване на транзакцията Ви както в следващия прозорец, така и на имейл. Ако сте избрали да направите обмяната по банков път, то ще Ви предоставим информацията за нашата сметка, както и основание, което e нужно да посочите, за да бъде Вашата транзакция обработена. За bPay, EasyPay и CASHTERMINAL ще получите специално генериран код, който да предоставите. До 15-тина минути, след като Вашето плащане бъде потвърдено, ще Ви изпратим съответното количество Биткойн на посочения уолет адрес. 


Обърнете внимание, че при разплащане чрез CASHTERMINAL, устройствата не връщат ресто. Ако сумата, която сте заплатили се различава с тази, която е посочена в поръчката Ви, то тя ще се преизчисли автоматично. Също така при първо плащане от банкова сметка задържаме изпращането на Биткойна до края на следващия работен ден, като курсът е фиксиран към момента, в който сме засекли плащането Ви.

Можете да продадете Биткойн в три лесни стъпки: 

Стъпка 1 - Изберете за каква сума искате да продадете Биткойн или желаното количество. При смяна на едно от полетата, другото автоматично се калкулира. За да Ви е още по-лесно, може да изберете някоя от предварително зададените опции. Важно е да се отбележи, че таксите, които дължите, ще бъдат приспаднати от сумата, която ще получите. xChange.bg не удържа комисионни, те са дължими към третите страни, чрез които осъществяваме транзакциите по най-лесния и удобен начин за Вас. 

Стъпка 2 - Изберете по какъв начин искате да Ви изплатим сумата, за която желаете да продадете Биткойн. Предлагаме Ви разнообразие от опции. Таксата за банков превод се равнява на 1лв., а чрез EasyPay ще заплатите комисионна в зависимост от стойността на транзакцията. За подробности вижте тук. Ако изберете ePay, не дължите такса.

Стъпка 3 - Попълнете необходимата информация за получателя спрямо посочения метод за разплащане в предходната стъпка, а на посочения имейл ще потвърдим Вашата поръчка. Ако сте избрали банков превод, то ще трябва да предоставите IBAN и име на получателя, а за ePay Клиентския Идентификационен номер. Ako разплащане на каса на EasyPay е избраният от Вас метод, името и ЕГН-то на получателя ще бъдат необходима, за да може да се получи левовата сума. 


След като завършите трите стъпки, ще получите информацията за нашия уолет адрес, на който трябва да ни изпратите необходимото количество Биткойн. Курсът, по който се извършва поръчката е актуалният към момента, в който изпратите Биткойна. Когато Биткойн транзакцията получи 3 потвърждения, Ви изплащаме сумата в лева.

Можете да купите или продадете Биткойн в евро чрез банков превод или в брой на каса в банка. Пишете ни имейл на [email protected] за подробни инструкции.

Можете да купите или продадете ETH (Ethereum), Litecoin (LTC), XRP (Ripple) и други криптовалути през нашата платформа на много изгодни цени. 


Тъй като процесът не е автоматизиран, приемаме поръчки за покупка и продажба на стойност над 1000 евро (2000лв.). Изпратете ни имейл на [email protected] и ще изпълним транзакцията във възможно най-кратки срокове.

Сигурност

xChange.bg ползва SSL криптиране, който е криптографски протокол, защитаващ всяка информация, предоставена от Вас на сайта xChange.bg. В същото време, xChange.bg не съхранява, анализира и използва статистическа и маркетингова информация, която включва Вашите лични данни и няма възможност за индивидуално или групово идентифициране на нашите клиенти.

Лотария

За да имаш правото да участваш, трябва:

1. да си направил поръчки без значение за покупка или продажба на Биткойн и колко на брой от един и същи профил,

2. стига общата им стойност в лева да е поне 10 000.00 лв.*; и

3. поръчките да са направени и изпълнени между 00:00ч. на 1 октомври 2017 и 23:59ч. на 31 октомври 2017.


Всеки клиент, отговарящ на условията, участва веднъж в лотарията!


Печелившият  човек ще бъде изтеглен на 1 ноември и ще бъде уведомен по имейл, а на  страницата ни www.xChange.bg и в социалните медии ще обявим само  клиентския му номер!

Можеш да спечелиш най-сигурния хардуерен портфейл TREZOR, в който да съхраняваш своя Биткойн.